Пореден значим резултат в Турция за АСК „Пловдив“

Пореден значим резултат в Турция за АСК „Пловдив“

През изминалия уикенд (20-21 октомври 2018) се проведе Рали Истанбул, което бе шести кръг (трети на макадамова настилка) от турския рали шампионат. Състезанието бе и петият от общо шестте старта, валидни за Купа Фиеста – основната цел за екипажа на АСК „Пловдив“ Георги Гераджиев/Георги Гаджев, който участва със своя Форд Фиеста R2 от клас RC4 (автомобили с един задвижван двигателен мост до 1600 куб.см.). Рали Истанбул бе вторият макадамов кръг от Купа Фиеста и въпреки, че трасетата, на които се проведе, са класически за турския рали шампионат, представляваше почти напълно ново предизвикателство за екипажите, тъй като организаторите се бяха погрижили да разнообразят маршрута максимално. Гераджиев и Гаджев започнаха много уверено предпоследния кръг от шампионата, спечелвайки три от четирите етапа в първия състезателен ден на ралито. По този начин пловдивският тандем поведе пред основния си конкурент както в състезанието, така и в целия шампионат Юмит Джан Йоздемир (с навигатор Батухан Мемиш Язъчъ) с 25.6 секунди. Във втория ден обаче, след грешно подадена информация относно прогнозата за времето, екипажът на АСК „Пловдив“ избра неправилните гуми, поради което загуби реален шанс да се бори за спечелването на първото място в клас RC4, което Йоздемир/Язъчъ логично заеха. Въпреки всичко пловдивският тандем успя да спечели три от петте специални етапа за деня, като сред тях бе и така нареченият Power Stage, който носи допълнителни точки за шампионата. В края на ралито Гераджиев/Гаджев завършиха само на 7.8 секунди зад Йоздемир/Язъчъ.

Пилотът Георги Гераджиев сподели следното след края на състезанието: „За мен и навигатора ми Георги Гаджев Рали Истанбул 2018 бе едно от най-успешните ни състезания като екипаж. Категорично в това рали бяхме най-бързата кола с предно предаване и само тактическа несправедливост от страна на турския отбор, в който се състезаваме, ни отне победата! Започнахме добре още в събота, когато спечелихме три от четирите специални етапа и поведохме с над 25 секунди пред втория екипаж. Това бе наистина изненадващо поради факта, че бяхме направили само две преминавания на тези напълно непознати за нас трасета. Участвали сме и преди в Рали Истанбул – през 2014 и 2015 година, но в абсолютно различна конфигурация, а частите от тазгодишните етапи, които се използваха и тогава, сега бяха тотално преправени. За наше съжаление обаче изгубихме състезанието в неделя сутринта, когато се доверихме сляпо на информацията за времето, която ни бе подадена от отбора, както и за това какви гуми да изберем за първите два неделни специални етапа, мислейки, че трасетата ще са предимно сухи. Оказа се, че обратно на очакванията, трябваше да караме на силен дъжд, а реално, разбира се, тръгнахме с гуми за сухо време. За наша изненада единственият екипаж с правилните гуми се оказаха основните ни конкуренти за първото място Йоздемир/Язъчъ, които на дъжда логично бяха много по-бързи от нас, като в последствие загубихме лидерското място в класа. След първия неделен етап разликата във времената вече бе доста съществена, но ние не се отказахме и бяхме решени да се борим до край, като на финала почти успяхме да заличим разликата – само 7.8 секунди не ни достигнаха отново да се преборим за първото място. Все пак си тръгнахме от Истанбул с гордо вдигнати глави, защото в класа ни RC4 спечелихме цели шест от деветте специални етапа на състезанието! Бихме искали да благодарим на всички, които бяха с нас и ни подкрепяха!“

Коментарът на навигатора Георги Гаджев бе: „Рали Истанбул 2018 ще остане в спомените ми като едно от най-силните ни състезания с Георги Гераджиев досега. В изключително тежките метеорологични условия показахме постоянно силни времена и скорост по време на цялото рали. В края достигнахме до два основни извода: първо, че сме изключително конкурентноспособни и бързи, дори със старата еволюция на Форд Фиеста R2, с която разполагаме (тя е с атмосферен, а не с турбо двигател), и второ – че явно се упражнява двоен стандарт в отборната подкрепа на екипажите. Както Георги спомена, бе ни спестена „малката“ подробност за радикално различните атмосферни условия по етапите в неделната сутрин, а това със сигурност ни коства победата в генералното класиране на Купа Фиеста. Въпреки всичко етапните победи в класа ни RC4 и времената ни като цяло в това рали говорят за потенциала, който имаме. В крайна сметка в подкласа ни (а именно автомобили с един задвижван двигателен мост с атмосферни двигатели) това бе петата ни безапелационна победа от пет състезания, а още по-сладък бе фактът, че спечелихме и Power Stage-а в целия клас RC4 (в който освен автомобилите с атмосферни влизат и по-новите, които са турбо двигатели), а това ни донесе и максимален брой бонус точки от него.“ Водач при пилотите във временното класиране на Купа Фиеста след петия кръг Рали Истанбул продължава да бъде Георги Гераджиев с 68.4 т., следван от Юмит Джан Йоздемир с 63.5 т. и от Исмет Токташ с 29.8 т., който в тазгодишното издание на Рали Истанбул завърши на шесто място в клас RC4. Шестият и последен кръг на Купа Фиеста е Рали Кочаели, което ще се проведе на 17 и 18 ноември тази година край град Измит.